Thursday 19 September 2013

The Trapeze Swinger - Iron & Wine

Iron & Wine je umetničko ime ne tako poznatog američkog kantautora Samjuela Bima (Samuel Beam). Bim je izdao pet stidijskih albuma i više singlova. Ovaj talentovani kantautor izdvaja se ne samo po neobičnom imenu koje je deo naziva jednog dijetetskog suplementa, nego i po predivnim tekstovima. Slušajući njegove pesme imaćete utisak da slušate životnu priču nekog junaka, a brojne stilske figure nateraće vas da se zamislite koje je pravo značenje i poruka stihova.

Prvi put sam otkrila njegovu muziku gledajući jednu od američkih serija, kada su u pozadini išle baš dve njegove pesme, "The Trapeze Swinger" i "Passing Afternoon".

"The Trapeze Swinger" je singl snimljen 2004. godine, a pesma je posebno napravljena za film "U dobrom društvu" (In Good Company). Iako su tumačenja teksta različita, većina se slaže da je ovo jedan od Bimovih najboljih tekstova. Pesma traje više od devet minuta, a glavni likovi su mladić i devojka koji su nekada bili zajedno. Jedan deo ljubitelja Bimove muzike je mišljenja da je jedno od zaljubljenih umrlo, dok drugi zagovaraju tumačenje po kome je ovo pesma o ljubavi, lepim događajima i njihovoj prolaznosti.
Ova pesma je jedna od meni najdražih. Iako nema ničeg revolucionarnog u njenoj muzici, koja je gotovo čitavih devet minuta ista, smatram da ovakvom tekstu pratnja uopšte nije ni potrebna. Bim je veštim izborom reči uspeo da ovekoveči širok spektar osećanja i da kod slušalaca dozove u sećanje sve one davno proživljene trenutke.



"Passing Afternoon" je takođe singl objavljen iste godine kao i prethodni. Pesma je nešto kraća, ali još uvek u prepoznatljivom Bimovom stilu sa briljatno napisanim tekstom.


Posle albuma "Kiss Each Other Clean", objavljenog 2011. godine, bila sam mišljenja da je nemoguće ponoviti album sa toliko kvalitetnih tekstova, ali ovaj muzičar me je još jednom iznenadio svojim najnovijim ostvarenjem iz 2013. godine, albumom "Ghost on Ghost". Još uvek nisam našla studijske verzije svih pesama na internetu, ali od onoga što sam imala priliku da čujem moram izdvojiti pesmu "Joy". Još uz prve taktove i reči ova pesma me je pridobila.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...