Saturday 22 February 2014

Čokoladni mafini

U poslednje vreme većina postova su bili beauty tematike, a kako je ovo prvenstveno lifestyle blog rešila sam da u narednom periodu napravim male izmene. Tako danas za vas imam jedan kulinarski post. Svi koji me malo bolje poznaju znaju da nisam vična kuvanju. Tek nedavno sam počela pomalo da isprobavam, a kako obožavam sve vrste mafina, to je jedino što za sada pravim. Posle mafina sa euroblokom, rešila sam da isprobam još jedne, čokoladne mafine. Recept sam pronašla u časopisu Pošalji recept i uz male izmene nastali su ovi ukusni čokoladni mafini.

cokoladni mafini

Sastojci:
- 14 kašika brašna
- 5 kašika šećera
- 3 kašike kakao
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 1 kisela pavlaka
- 2 dl mleka
- 90 g margarina
- 100 g kakao table ili mlečne čokolade

Priprema:
U dubljoj posudi, žicom za penu umutiti jaje, pavlaku, mleko i otopljeni margarin.
U drugoj posudi sjediniti suve sastojke: brašno, šećer i kakao. Sve dobro promešati da se dobije smesa bez grudvica i ujednačene boje.
U tečnu masu polako dodavati praškastu smesu. Sve vreme mešati žicom.
Kada smesa postane glatka, staviti prašak za pecivo, pa ga dobro umutiti. Iseckati čokoladu, ubaciti u smesu i varjačom promešati da se sve sjedini.
Peći u kalupu za mafine. Ja sam pekla u silikonskom kalupu i nisam koristila papirne korpice pri pečenju. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvadeset minuta. Nakon dvadeset minuta zabosti čačkalicu kroz mafin, ako je na njoj ostao trag testa, peći još pet minuta. Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se malo prohlade. Izvaditi ih iz kalupa, staviti u papirne korpice, ukrasiti po želji i poslužiti.

S obzirom na veliku količinu kakaoa i čokolade, mafini su ipak mekani. Meni su se posebno svideli, jer za razliku od većine drugih mafina, oni su i narednog dana mekani i u sredini se oseća fini ukus čokolade.

cokoladni mafini

7 comments:

  1. Muffini :) Volim ih u svim kombinacijama :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja ih obozavam. Najbrza, najjednostavnija, a opet vrlo ukusna poslastica. :)

      Delete
  2. Divni su ti, bravo! Recept je lak za pravljenje, imam i ja sličan i dugo ih nisam pravila a uz to ne mogu a da ne pohvalim fotografije :) Lidija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Jeste jednostavno, bas pravi recept za mene kao pocetnika. :)

      Delete
  3. njamiiii izgledaju ukusni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Još su ukusniji uživo. Probaj, verujem da će ti se dopasti. :)

      Delete
  4. Jovana Vi ste jedna pretalentovana mlada devojka .Posedujete talenat za sve ,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...