Tuesday 14 January 2014

365 project - Week 2

Druga nedelja ovog foto projekta. Još uvek nisam odustala. :D
Neću puno da davim sa pričom, već odmah slede fotografije. Možda nisu preterano zanimljive, ali takvi su i ovi dani za mene.


Dan 8. Gabrini hrapavac koji ste već videli u ovom postu.




Dan 9. Mama je pravila pogačice sa čvarcima, pa sam iskoristila priliku i da ih uslikam.



Dan 10. Nisam znala šta vih mogla da fotografišem, pa sam, gledajući po sobi, naišla na masku iz Venecije. Ovo je jedan od onih suvenira sa kojim se iz Venecije svi turisti vrate kući.



Dan 11. Maca Luna. Osim Tine i Rine, u dvorištu imamo još maca. Luna je jedna od njih i jako je slatko mače. 


Dan 12. MM manikir iz ovog posta.



Dan 13. Obožavam ove snežne kugle. Imam ih svega par, ali ova je baš zimsko-novogodišnja.



Dan 14. Danas sam fotografisala škrinjicu sa nakitom, ali ovo je jedina fotka koja je dobro ispala, zbog lošeg osvetljenja.

Kako ste vi proveli ovu nedelju? Jeste li se bavili fotografijom? :)

13 comments:

  1. slika pogačica i maske su mi najbolje! i ja imam masku iz Venecije, definitivno je to obavezan suvenir! :D
    sad ja tebe da pitam, ako nije tajna, koji je tvoj aparat? :)
    slike su ti odlične i sa blicem i bez! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koristim Nikon D3100, isto imam samo kit objektiv 18-55. Ne znam kako se tvoj Canon pokazao za makro fotografije, ali meni je to sa ovim objektivom najveci problem, jer ne mogu da fokusiram dobro, plus apertura mi nikako nije odgovarajuca za makro fotke.
      Inace su ovde, ja mislim, samo slike sa pogacicom i maskom sa blicem. Na ostalima sam eksperimentisala sa vecim ISO vrednostima. :D

      Delete
    2. meni je sve na manuelno i sama podešavam blendu, iso, fokus, brzinu okidanja... :) sve što može, sama odradim, pa kako ispadne. generalno, više volim slike rađene sa blicem jer obično imam problem sa osvetljenjem (a trenutno i sa stativom) pa čim je blenda više otvorena, a brzina okidanja mala, ako dođe do pomeranja aparata, ode mast u propast... :D

      Delete
    3. I ja sve radim ili na manuelnom ili eksperimentisem sa onim aperture priority i shutter priority, ali bez obzira na to kod makro fotki ako sam previse blizu objektu ne mogu da fokusiram sto znaci da moram da se udaljim i da odem na nekih 55 mm na objektivu, a to mi povlaci da aperturu ne mogu spustiti ispod f5.6. Bas mi je zelja da probam makro objektiv, ali su mi za sada prilicno skupi koliko sam videla.
      Sto se tice blica meni je bas suprotno. Sa blicom uvek imam nekih problema, ili je previse vestacka slika, ili ako slikam nesto blize imam cudnu senku i sl. Vise volim da odem na vecu ISO (oko 1600), tako nekako uspem da podesim i brzinu okidanja na zadovoljavajucu i slike budu ok. Ima mozda malo noise-a, ali i to je gotovo neprimetno u vecini slucajeva. Recimo, ova slika mace je bez blica, ISO 1600, slikano uvece u sobi, osvetljenje nije bilo bas neko.
      Stativ nemam i to planiram da kupim, jer sam muku mucila u Budimpesti sa nocnim fotkama. Tu sam kombinovala i blic i visok ISO, samo da bih nekako dovela brzinu okidanja na zadovoljavajucu za slikanje bez stativa.

      Delete
    4. za noćne slike, stativ je obavezan jer dugu ekspoziciju ne možeš nikako iz ruke izvući, a da se ne razmaže slika.
      maca je preslatka i dobra je fotka, svaka čast za momenat namigivanja. :)
      e sad, zamisli npr. sliku one snežne kugle, predpostavljam da je i ona sa visokim ISO-m. postaviš aparat na neku podlogu, da stoji mirno, ISO staviš na 100 i brzinu zatvarača oboriš na što manje (čak i na manje od 0"3..), ali da ti ekspozicija bude na 0. otvor blende je meni uvek oko f4.5. i biće skroz drugačija slika. :) u poslednje vreme sam malo postala lenja, a i stativ mi se pokvario (kako god je to moguće) i sad sve manikire slikam sa blicem..za to mi je nekako i ok, bar meni deluje realno prikazano.. :) često kad me uhvati, eksperimentišem sa slikama i svašta pokušavam i stalno nešto menjam. nekad mi ispadne super, ali nemam pojma šta sam uradila i tako u krug.. :D

      Delete
    5. Znam da je stativ koristan za dugu ekspoziciju, ali ja nikako da ga nabavim, i opet i kad bih ga imala bilo bi mi tesko bas svuda da ga vucem, a i uglavnom sam se vise bavila ulicnom fotografijom tako da sam koristila samo kratku ekspoziciju. Ipak, probala sam jednom prilikom sa stativom da fotkam mlaz vode u nekoj recici, ne bitno, u svakom slucaju sa dugom ekspozicijom sam dobila bas zanimljive fotke.
      Ono sto sada isprobavam, a sto svakako mozes probati kod kuce ako tragas za nekim novim metodama, jeste ono fotkanje objekata kao u studiju. Evo na sta mislim http://digital-photography-school.com/how-to-make-a-inexpensive-light-tent . Jos uvek nisam nasla odgovarajucu kutiju tako da nisam napravila bas tako, ali isprobavam sa neonkom na radnom stolu i belim papirima i skroz je kul efekat. :D

      Delete
  2. maca migalica ;)
    ne mogu vjerovat da i gabrini ima hrapavce, ma poludit ću skroz *.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, maca sto namiguje.
      Pa eto, taj se zalomio da je hrapav, ali za moj ukus bi mogao biti jos malo hrapaviji. Volim onaj osecaj kad pipnes nokat, a on skoro kao fasada hrapav. :D

      Delete
  3. Maca je preslatka i ima jako lijepo ime :)
    A nije loš ni ovaj Gabrini ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna je mala, mirna pufnica. :D A sto se tice imena, pre sam macama davala imena po junacima iz crtaca, likovima iz knjiga (neki su imali i ime i prezime), sad sam stigla i do sportista. :D

      Delete
  4. Anonymous18/1/14 08:39

    imamo istu sneznu kuglu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja je imam vec nekoliko godine, znam da su tad bas bile popularne ove sa Deda Mrazom. :D

      Delete
  5. Mnogo dobro izgleda ovaj Gabrini lak! :) Mislila sam da ovakve proizvode samo China Glaze i OPI, ali sam se prevarila :)
    Pozdrav,
    Tina
    www.tinasstylesinners.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...