Kolač koji me uvek vraća u detinjstvo su čupavci. Sećam se da sam, kada sam imala nekih 4-5 godina, provodila zimske dane slažući kockice i praveći, pomoću njih, razne kućice, a za sve to vreme bih, naravno, grickala čupavce. Mekano testo, ukusna čokolada, i naravno komadići uvaljani u kokos, sasvim su dovoljni razlozi da zavolite ovu poslasticu.
Uz sve to, ovaj kokos me nekako asocira na sneg i prazničnu atmosferu, pa je mama prošle nedelje rešila da mi ispuni želju i obradovala me ovim divnim kolačima. Kako se ja u kuhinji baš i ne snalazim najbolje, jasno vam je da je ovo mamin rad i recept koji mi je ustupila za ovaj post. Mama inače ima svoj blog, pa ako vas zanima gastronomija, obavezno pogledajte njene Kuhinjske čarolije.
Testo:
- 2 jajeta
- 250 g šećera
- 2 kafene šoljice ulja
- 3 kafene šoljice mleka
- 350 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Glazura od čokolade:
- 250 g šećera
- 3 kafene šoljice mleka
- 100 g margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
*Napomena: kafena šoljica je zapremine 75 ml
Priprema:
Penasto umutiti belanca, dodati šećer i sve zajedno umutiti u čvrstu penu.
Polako dodati žumanca i mikserom na srednjoj brzini umutiti da se sjedine sa belancima.
Dodati ulje, mleko, brašno pomešano s praškom za pecivo i sve sjediniti muteći mikserom na najmanjoj brzini.
Četvrtasti pleh dimenzija 20x30 cm podmazati uljem i posuti brašnom da budu i bočne ivice do polovine podmazane i posute brašnom.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se testo ne odvoji od bočnih ivica pleha.
Prohladjeno testo iseći u kockice.
Za glazuru sve sastojke zagrejati i rastopiti na ringli. Pustiti samo malo da proključa i odmah skloniti s vatre.
Viljuškom nabosti kocku testa, umočiti u čokoladni preliv, malo otkapati višak i uvaljati u kokos.
Potrebno je oko 200 g kokosa.
Čupavce rasporediti na poslužavniku, ostaviti u frižideru da se lepo ohlade i poslužiti ih tek sutradan.
Volite li i vi čupavce? Koji je vaš omiljeni kolač iz detinjstva?
Uz sve to, ovaj kokos me nekako asocira na sneg i prazničnu atmosferu, pa je mama prošle nedelje rešila da mi ispuni želju i obradovala me ovim divnim kolačima. Kako se ja u kuhinji baš i ne snalazim najbolje, jasno vam je da je ovo mamin rad i recept koji mi je ustupila za ovaj post. Mama inače ima svoj blog, pa ako vas zanima gastronomija, obavezno pogledajte njene Kuhinjske čarolije.
- 2 jajeta
- 250 g šećera
- 2 kafene šoljice ulja
- 3 kafene šoljice mleka
- 350 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Glazura od čokolade:
- 250 g šećera
- 3 kafene šoljice mleka
- 100 g margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
*Napomena: kafena šoljica je zapremine 75 ml
Priprema:
Penasto umutiti belanca, dodati šećer i sve zajedno umutiti u čvrstu penu.
Polako dodati žumanca i mikserom na srednjoj brzini umutiti da se sjedine sa belancima.
Dodati ulje, mleko, brašno pomešano s praškom za pecivo i sve sjediniti muteći mikserom na najmanjoj brzini.
Četvrtasti pleh dimenzija 20x30 cm podmazati uljem i posuti brašnom da budu i bočne ivice do polovine podmazane i posute brašnom.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se testo ne odvoji od bočnih ivica pleha.
Prohladjeno testo iseći u kockice.
Za glazuru sve sastojke zagrejati i rastopiti na ringli. Pustiti samo malo da proključa i odmah skloniti s vatre.
Viljuškom nabosti kocku testa, umočiti u čokoladni preliv, malo otkapati višak i uvaljati u kokos.
Potrebno je oko 200 g kokosa.
Čupavce rasporediti na poslužavniku, ostaviti u frižideru da se lepo ohlade i poslužiti ih tek sutradan.
Volite li i vi čupavce? Koji je vaš omiljeni kolač iz detinjstva?
Obozavam cupavce ali ih jako dugo nisam jela. Taman si me lepo setila :)
ReplyDeleteBas mi je drago ako sam te podsetila. Idu praznici, pa taman imas vremena da se pocastis i ovim kolacima. :)
DeleteTako jednostavan kolač, a tako ukusan. Uvijek sam voljela, a kako dugo nisam probala, tvoj post je podsjetnik da je vrijeme da se napravi nekoliko kolačića :))
ReplyDeleteDa, cupavci su divni. Evo meni se sad ponovo jedu... :D
Deletei ja volim cupavce , ali nisam ihh duuugo jela, jer u moru recepata/kolaca, tesko je praviti samo jedan , uglavnom i ja volim podjeliti recepte na svom blogu, =D
ReplyDeleteodlican post
<3
Hvala ti na komentaru. :) I ja volim da isprobavam nove poslastice, ali cupavci su mi definitivno jedni od drazih slatkisa. :D
DeleteObzavam cupavce! Nema nista ukusnije!
ReplyDeleteSlazem se. Koliko nas ima ljubitelja cupavaca, nisam ni znala. :D
DeleteTko ne voli čupavce? Jedino se bojim da neću uspjeti izrezati iste kockice da mi budu lijepi, osim toga ih je baš lako napraviti a ooooodlični su!
ReplyDeleteHaha, mene velicina kockica ne potresa mnogo, bitno je da su ukusni, ionako se brzo pojedu. :D
Deleteobozavm cupavce :D jos ko klinka sam ih radila, doduse jos trazim onaj THE recept
ReplyDeleteNadam se da ces ga onda uskoro naci. Moja mama, mislim, oduvek pravi samo ovakve, tako da ne znam kakvi su drugi, al kad ima cokolade i kokosa, to ne moze biti los kolac. :D
Deletečupavci su najbolji :D jedan od najfinijih i prvih kolača koje sam probala :D
ReplyDeleteklasik koji uvijek pali kad gosti trebaju doći <3
Bas tako, i meni su jedni od omiljenih kolaca jos od detinjstva. :)
DeleteHi dear!!Beautiful blog!would you like to follow each other? let me know if you want! kisses!
ReplyDeletewww.fashionizein.com
Gušim se u čupavcima. Ubedljivo nešto najukusnije! :)
ReplyDeleteMoj najdrazi kolac, a nikada se u familiji nije pravio jer nitko ne voli kokos osim mene. Zapisah mjere, pa cu si ga praviti sama kad vec nitko drugi nece :D hvala za recept <3
ReplyDeleteDivno talenat za kuvanje nasledjen od mame Pozdrav Draga Jovana
ReplyDelete