Friday 15 August 2014

Popodnevna šetnja Rimom

Jedna od mojih velikih ljubavi jesu putovanja. Volim da obilazim nove krajeve, gradove, upoznajem njihovu kulturu i mentalitet. Nakon prošlogodišnje posete Parizu mislila sam da se definitivno neće naći grad koji će moći da mu parira. Sve u vezi sa ovim gradom me je oduševilo i od trenutka kad sam ga napustila jedina želja mi je da se ponovo vratim tamo. Zbog tolike opsednutosti gradom svetlosti bila sam pomalo skeptična prema svim drugim destinacijama i na kraju sam se jedva odlučila da grad koji ću ovog leta posetiti bude baš Rim. Da, na putovanje sam krenula bez prevelikih očekivanja, a vratila sam se oduševljena i opčinjena ovi večnim gradom. Dobro, i dalje nije uspeo da nadmaši Pariz, ali me je definitivno osvojio svojim jedinstvenim šarmom.

Colosseum

Nakon duge noćne vožnje, u kojoj, uzgred, uz muziku uživam koliko i u samom putovanju, u podnevnim časovima stigli smo u Rim. Tamo nas je dočekala kiša, ali se vreme ubrzo popravilo, pa smo posle smeštanja u hotel krenuli u lutanje gradom. Hotel se nalazio u blizini železničke stanice Termini, pa sam na brzinu rešila da prvo svratim i do prodavnica koje se nalaze na prvom nivou ispod zemlje i kupim neki Kiko lakić. Odatle smo se zaputili pravo na Trg Republike.

Piazza della Repubblica Rome

Ovaj trg je karakterističan po fontani posvećenoj vodenim nimfama (četiri nimfe sa strane i bog mora u sredini). Osim toga na samom trgu se nalazi i bazilika Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Izgrađena je na ostacima Dioklecijanovih termi, što je sasvim vidljivo kada se posmatra spolja, mada čim kročite u njenu untrašnjost nećete imati takav utisak. Za ovo maestralno uklapanje ostataka starih termi u kompoziciju crkve zaslužan je Mikelanđelo koji je, na poziv pape, 1561. godine radio na njenoj adaptaciji.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Na slikama je vidljivo koliko je ustvari unutrašnjost crkve prostrana, a zapravo zauzima samo jedan deo nekadašnjih javnih kupatila. Moguće je takođe izaći u ovaj mali otvoreni prostor koji se vidi na slici ispod.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri





Još nekoliko fotografija fontane sa ovog trga koja mi se veoma dopala i krećemo polako niz ulicu Via Nazionale. Ova ulica je prepuna prodavnica suvenira, ali i butika i restorana, uglavnom brze hrane. Nakon kraće šetnje stižemo do samog centra Rima i Trga Venecije. Ono što meni odmah privlači pažnju je Altare della Patria, bela mermerna građevina podignuta u čast kralju ujedinitelju Italije, Vitioriju Emanuelu II. Njena belina prosto dominira čitavim trgom i po tome me neodoljivo podseća na Sacré Coeur, iako nemaju mnogo arhitektonskih sličnosti. Il Vittoriano, kako ovu građevinu drugačije nazivaju, građen je u periodu od 1911. do 1925. godine. Ovde se nalazi i večni plamen i grob neznanog junaka iz Prvog svetskog rata.

Trajan's Column Rome
Pogled na Trajanov stub i deo Trajanovog foruma i tržnice s desne strane (više reči o tome u narednom postu), kao i dve crkve sa leve strane.

Il Vittoriano

Il Vittoriano Rome
Statua Vitoria Emanuela II kao i grob neznanog junaka, večni plamen i straža.

Il Vittoriano Rome

Piazza Venezia Rome
Trg Venecija, kao i renesansna Palata Venecija (braonkasta zgrada s leve strane) koja je sagrađena u 15. veku.

U Top 10 vodiču kroz Rim još piše da za vreme večernjih gužvi saobraćaj na ovom trgu reguliše baletskim pokretima policajac s belim rukavicama. Policajca, i policajke, sa belim rukavicama jesmo videli, ali baš i nisu bili neki baletani.

Odavde nastavljamo ulicom Via del Corso koja je prepuna radnji poznatih brendova i predstavlja jednu od najznačajnijih ulica u gradu. Ono što je meni zanimljivo, kako kod ove tako i kod ostalih ulica u Rimu, jeste to što nemaju standardno numerisanje kuća, s jedne strane parni brojevi, s druge neparni, već numerisanje ide "u krug". Iz ove ulice brojne manje uličice prepune restorana, poslastičarnica i prodavničica vode do bitnijih mesta u gradu. Mi smo se naravno odavde odmah zaputili do fontane di Trevi, a tamo nas je čekalo razočaranje. Čuvena barokna fontana je u fazi rekonstrukcije i to će trajati najverovatnije narednih godinu dana. Fontana je ispražnjena, postavljene su skele preko većeg dela fasade palate iza same fontane, sve je zagrađeno, a red za prolazak do fontane je bio ogroman i meni se iskreno i nije čekalo. Novčić naravno nisam bacila, mada kažu da je negde bila postavljena mala kofica u koju su turisti i dalje mogli da bacaju parice, naravno sve u cilju da ne nestane profit koji na ovaj način turisti donose gradu.

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi iz najneobičnije perspektive. Izvinjavam se na lošijem kvalitetu fotografije, jer je slikano kroz staklo.

Odavde smo rešili da se zaputimo manjim uličicama uzbrdo da bismo zatvorili krug i ponovo stigli do Trga Republike. Usput smo prošli ulicom nazvanom po četiri fontane koje se nalaze na jednoj raskrsnici na fasadama kuća. Pogađate, ni ove fontane nisu radile. Prostor oko fasada potpuno zagrađen, radovi u toku.

Napokon nailazimo na jednu fontanu koja radi i o kojoj, kada smo je ugledali nisam znala ništa, jer je nije bilo u vodiču. Kasnije sam pročitala da je ova fontana izgrađena na zahtev pape Siksta V kako bi se označio kraj izgradnje akvadukta. Fontana se zove Acqua Felice, po papinom svetovnom imenu Felice, mada je još zovu i Mojsijeva fontana zbog centralne statue. Postoje priče da je Mojsijevu statuu skulptor isklesao u kamenu koji je ležao položeno na zemlji umesto uspravno i da su posledica toga nesrazmerne Mojsijeve proporcije.

Acqua Felice

Na kraju, vraćamo se ponovo do Trga Republike i odatle polako i do hotela, nakon potpuno ispunjenog prvog dana u Rimu. Sledećeg dana ponovo obilazimo uži deo Rima uz pratnju vodiča i odlazimo u posetu Vili D'Este u Tivoliju, ali o tome u narednim postovima.

19 comments:

  1. Obožavam Rim. Meni je suprotno :P oduševljena sam Rimom i mislila sam da će Pariz moći da mu bude barem blizu, ali Parizom sam uglavnom razočarana :D Ostala sam zapanjena Il Vittoriano-om jer ukoliko ideš Via del Corso-om, Vittoriano se vidi gotovo od početka, ali ja sam išla nekim sporednim uličicama i samo je odjednom "iskočio" ispred mene :D Oduvijek mi je bila želja da posjetim Koloseum, a i Forum mi se jako svidio :) Imala sam sreću da sam mogla da priđem Fontani di Trevi, ali Vatikanski muzeji su bili uglavnom pod rekonstrukcijom, tako da nisam mogla vidjeti dosta stvari koje sam željela :( Vraćam se 15 puta na tekst, jer hoću da prokomentarišem Pantheon, a ne mogu da se sjetim šta si napisala, kad ono nema ga nikako :O Nemoj mi reći da nisi bila :O meni je Pantheon predivan :) Znam da je jezivo što ću ovo da kažem, ali su mi se svidjele i Katakombe haha xD ja nisam bila smještena ni blizu Termini stanice, pa sam morala da se peglam sa autobusom, ali metro uglavnom nisam ni koristila, jer sam prepješačila čitav Rim :D Vrhunac mi je bila šetnja Il Vittoriano - Vila Borghese. Ako tad nisam umrla od hodanja, neću nikada :D Zapričala sam se, ali baš volim Rim i drago mi je da ti se svidio :) ja jedva čekam da idem opet :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas mi je zao sto te je Pariz razocarao. Meni je to najlepsi grad u kojem bih volela i da zivim. Rim je lep, pun istorije, ali su ulice nekako male, skucene, dosta je uzurban sa groznim saobracajem, dok mi je Pariz nekako sarmantniji, onako sa prostranim bulevarima, divnim zgradama sa mansardama. Ma nemog ni opisati zasto ga volim, ali je prosto tako. :)
      Nama su u Vatikanskim muzejima rekli da smo maltene poslednja grupa koja ce videti Sikstinsku kapelu, jer uskoro pocinju rekonstrukciju i to ce trajati neko vreme. Bila sam i u Panteonu, ovo je samo prvi dan, a tamo smo isli poslednjeg tako da ce to biti u nekom narednom postu. Nisam htela sve da strmam u jedan, jer imam mnogo i price i slika, pa bi bilo naporno za citanje. Panteon me je bas odusevio kao i fontana cetiri reke na Trgu Navona. :)
      Forum i Palatino su me isto bas odusevili, opcinjena sam sposobnoscu starih Rimljana, kako su sve to uspeli da sagrade. Jedino mi je bas zao sto nisam isla u obilazak Trajanove trznice, vec sam je samo videla onako sa ulice. Vilu Borgeze i Trg naroda isto nisam videla, tu nas je zeznuo izlet u Tivoli, jer smo celo popodne proveli tamo, pa na kraju nismo imali dovoljno vremena da se vratimo na ova dva mesta u Rimu. Bus nisam koristila, a metro smo samo jednom svi grupno isli od hotela do Vatikana i ono je uzas. Tako smrdi i takva je guzva i zagusljivo da sam imala utisak da cu se onesvestiti i jedva sam cekala da izadjemo na svetlost dana. :D
      Definitivno i ja jedva cekam da se nekad ponovo vratim u Rim. :)

      Delete
  2. Divan je Rim nadam se da cu opet imat prilike posjetit ga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste divan, i ja bih se rado vratila na jos jedno desetak dana. :D

      Delete
  3. Anonymous15/8/14 12:19

    I ja jedva čekam da ponovo odem u Rim, ali se neću zadržavati kod Fontane di Trevi. Tolika je gužva bila jer turisti neprekidno pristižu i guraju se za dobro mesto za slikanje, a novčići lete iznad glava! :-))) Baš tada sam pomislila kako bi divno bilo prošetati tim trgom jedne letnje noći kada nema skoro nikoga, ali znam da to nije moguće...
    Nestrpljivo očekujem nastavak rimske ture! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i sada je oko Trevi bila bas guzva, mogu zamisliti kako je tek kad fontana radi. :) Bice uskoro i ostalih postova iz Rima. :)

      Delete
  4. Obožavam putopise! Nažalost, nisam bila u Rimu, ali planiram ga posjetiti u bližoj budućnosti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se onda da ces ga ubrzo posetiti i verujem da ce ti se svideti. :))

      Delete
  5. Trg Venecija je prelep!! Rim mi je jedan od omiljenih gradova, sad baš imam želju da ga ponovo posetim.. Odličan post, toliko si zanimljivih informacija zapamtila da sam uživala čitajući. Verujem da si imala dobrog vodiča :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se od trgova najvise dopala Navona zbog fontane cetiri reke, mada mi je u Rimu sve izgledalo divno. :) Imali smo dobrog vodica, mada je ovo prvog dana bila samostalna setnja jer smo imali slobodno, ali ja se uglavnom dosta i informisem preko onih knjizica-vodica "Top 10". Volim da znam sto vise zanimljivosti o nekom gradu. :)

      Delete
  6. Predivan Rim :D
    Zamalo sam se rodila tamo a kasnije sam par godina živela mada se ničega ne sećam, naravno! Imam jako želju da ga opet posetim, uživala sam u postu :) Lidija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divno, mozes reci da si zivela nekada u Rimu. :)) Nadam se da ce ti se uskoro ispuniti zelja i da ga ponovo posetis. :)

      Delete
  7. ja u svakoj destinaciji na koju odem nađem nešto prekrasno i zaljubim se... šta da ti kažem, zaljubljive sam prirode ;)
    super su ti fotke... i sram me reći, ali do rima još nisam došla... ali zato sam u veneciji bila 4 puta :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam u Veneciji bila samo jedanput, ali bih otisla nekada ponovo, cisto da popravim utisak jer mi je ostalo nekako nedoreceno. :D Nadam se da ces uskoro stici do Rima. :)

      Delete
  8. Obožavam ovakve postove putopise i putovanja :D Jako volim Italiju i još me ni jedan grad u kojem sam bila nije razočarao. Veselim se ostalim postovima :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja obozavam putovanja. :D Mene je u Italiji, grad kao grad, Milano bas razocarao. Ostali su mi ok, mada sam pre odlaska u Rim imala lose misljenje o samim Italijanima zbog njihovog odnosa prema turistima. Medjutim, ovamo juznije, u Rimu, je ta atmosfera nekako mnogo bolja nego u severnom delu. Takav je nekako bar moj utisak. :) Sad bih otisla ponovo u Rim, bas mi se dopao. :D

      Delete
  9. Čini se da je o Rimu sve rečeno, a opet uvek toliko toga novog može da se napiše :). Volim da čitam lepe putopise, a tvoj tekst je na trenutak uspeo da me prenese među ulice večnog grada. Bila sam u Rimu nekoliko puta, ali nikad dovoljno dugo. Divan post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno. Najveci kompliment mi je ako sam uspela da te makar na kratko vratim u Rim ovim putopisom. :)

      Delete
  10. Hvala Vam ,puno za pedivan tekst ,koji je propraćen savršenim fotografijama .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...