Tuesday 22 July 2014

My Top 10 Favourite Songs

Odavno nisam pisala muzičke postove i osećam da su nepravedno zapostavljeni, s obzirom da muzika igra bitnu ulogu u mom životu. To je jedna od onih malih (ali značajnih) stvari koje mogu da upotpune svaki dan, da nas razvesele, zabave, navedu na razmišljanje, ali i rastuže, zavisno od raspoloženja.

*Slika je preuzeta sa interneta

U različitim razdobljima slušala sam različite žanrove - pop, rock, latino muziku, francuske šansone, jazz, blues, bossa nova, rep, ma od svega po malo. Jedino što ne volim jeste ova naša novokomponovana muzika, i "parada pijanstva i kiča" koja uz nju ide.
No, da ne dužim više, sastavila sam listu mojih 10 omiljenih pesama. Iako je bilo teško ograničiti se na ovako mali broj, na tu listu uvrstila sam samo one pesme koje su zaista za mene neprolazne i kojima se uvek vraćam.

10. Judy Garland - "Somewhere Over The Rainbow"
Volim filmsku muziku i ovo mi je sigurno jedna od dražih pesama ovog tipa. Pored svih prerađenih verzija meni je i dalje omiljena ona originalna.



9. Caro Emerald - "A Night Like This"
Ovo je otprilike najbrža pesma na ovoj listi. Iako obično volim balade i sporije stvari, ova pesma mi se iz nekog neobjašnjivog razloga dopada i mogla bih da je slušam stalno. Inače je Caro jedan od izvođača koje sam otkrila u proteklih godinu dana i čiji mi se muzički stil veoma dopao.


8. Serge Gainsbourg & Anna Karina - "Ne dis rien"
Jedna prilično kratka pesma bez previše teksta, ali način na koji je izvode ovo dvoje umetnika je čini jednim od meni omiljenih dueta.


7. Yves Montand - "À Paris"
Naravno, ne mogu da sastavim neku listu bez bar jedne pesme o Parizu i bar jedne pesme ovog pevača. Kao što već i vrapci na grani znaju, Pariz je za mene najlepši grad na svetu, a ovo je pesma koja budi sva lepa sećanja na vreme provedeno tamo.


6. Jacques Brel - "Ne me quitte pas"
Definitivno omiljena ljubavna pesma mi je upravo ova. Divne reči, divna melodija i sjajno izvođenje Brela.


5. Frank Sinatra - "The Way You Look Tonight"
Kada sam pravila listu sve sam pesme raspodelila i nedostajala je još samo jedna. Izbor nije bio lak i bio je sasvim slučajan. Htela sam neku jazz pesmu i tako se odlučila za ovu. Kad god čujem ovu pesmu setim se scene iz filma "My Bestfriend's Wedding", iako sam film gledala samo jedanput i nije mi među omiljenima. U svakom slučaju, pesma idealna za ples sa dragom osobom.


4. Birdy - "People Help The People"
Da, znam da je Birdy samo prepevala ovu pesmu, ali meni je njena verzija i dalje bolja od originala. Jako volim i ovu pesmu i spot. Dosta vremena provodim u putu, slušajući muziku i posmatrajući prolaznike i ljude oko sebe u busu, baš kao u spotu, i smatram da ova pesma savršeno opisuje svet koji nas okružuje.


3. Tom Waits - "Invitation to the Blues"
Moji omiljeni izvođači su uglavnom kantautori, a omiljene pesme one sa više teksta pri čijim slušanjima se odmotava čitav film, a krajnja poruka je snažna. "Invitation to the Blues" je jedna od takvih. Čitava priča o zaljubljivanju, prošlosti devojke koja mu se dopala, ispričana u pomalo tmurnom tonu u tih 5 minuta pesme.


Takođe meni drage pesme Toma Waitsa su i "Dead and Lovely" i "Time".

2. Đorđe Balašević - "Jednom"
Treba li navesti da sam veliki ljubitelj Balaševićeve muzike i da znam tekstove gotovo svih njegovih pesama? Definitivno omiljena mi je "Jednom su sadili lipu". Priča o životu i odrastanju dečaka (i lipe), osećanjima, o prolaznosti i smislu života.


1. Benjamin Biolay - "Ton Héritage"
Ne znam zašto, ali ova i prethodna pesma u meni u stvari bude slična osećanja. U rečima ove pesme mislim da je sabran život svakog čovek. Sve te sitnice koje volimo, sva nadanja i strahovi, sve je to zajedničko svakome od nas i deo našeg nasleđa.
*Za kompletan tekst i prevod na engleski pogledajte ovaj link.


Koje su vaše omiljene pesme i izvođači? Volela bih da čujem vaše favorite i preporuke u komentarima. :)
Da li vam se dopadaju ovakvi muzički postovi? Razmišljam da možda, s vremena na vreme, napišem poneki post posvećen određenom umetniku ili pesmi u vidu kratke muzičke preporuke, ako ste zainteresovani.

2 comments:

  1. Uuu mnogo francuskog jezika :D Sviđa mi se većina ovih pjesama, a 2,3 i 6 nikada nisam preslušala, odmah to ispravljam :P
    Sviđa mi se ideja za post, čak sam razmišljala da napišem i ja ovakvu listu, ali nemam neke baš omiljene pjesme. Inače me pucaju neke faze, pa slušam heavy metal, a poslije toga k pop, pa klasičnu muziku :D Nažalost, nisam jedna od onih koje znaju šta vole i lako se zaljubim u neki žanr muzike, ali me brzo i prođe. Mrzim što nemam odgovor kada me neko pita šta slušam xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potpuno razumem, i meni se smenjuju raspolozenja sto se tice muzike. I znam taj osecaj, vise puta mi se desavalo kad me pitaju sta slusas da ne znam sta da odgovorim. Tek sam u poslednjih godinu dana nekako ustalila interesovanja i imam odredjene izvodjace koje najcesce slusam (top 3 sa liste plus jos par).
      Trudila sam se da svedem broj francuskih pesama na listi, ali opet ih ispade mnogo, jer mi u poslednje vreme iz nekog razloga ta muzika najvise prija i najcesce slusam. :D
      Nadam se da ce ti se dopasti te tri pesme kad cujes. Meni je Waits bas onako za deprimirajuce vreme i raspolozenje, ali pesme su mu odlicne. :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...