Tuesday 15 April 2014

Špagete sa ćufticama u paradajz sosu

Ranije me kuvanje nije nešto preterano interesovalo dok zimus iz dosade nisam počela da pratim 24 kitchen kanal. Gledajući neke od najpoznatijih kuvara kako sa lakoćom pripremaju i dekorišu svoja jela, podstaklo me je da i sama zasučem rukave i da se okušam u kuhinji. Jedna od ubedljivo omiljenih emisija mi je ona u kojoj Donna Hay kuva svoja brza, sveža i jednostavna jela, jer se među njenim receptima može naći i nešto za početnike kao što sam ja. Tako sam nedavno, na njenoj fb stranici koju pratim, videla veoma zanimljiv recept za italijansku pastu, i kao ljubitelj ovakvih jela odlučila sam da ga isprobam. Uz maminu pomoć i male izmene u količinama sastojaka nastao je ovaj ukusan ručak. Originalan Donin recept možete pogledati ovde.

italian pasta

Sastojci:

Ćufte:
- 300 g mlevene junetine
- jedna kriška starog hleba
- 50 ml mleka
- 1 jaje
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica lišća žalfije
- po ukusu morska so i biber
- 2 kašike maslinovog ulja

Sos:
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašičica balzamika
- 100 ml junećeg bujona
- 400 g paradajz pelata ili iseckanog svežeg paradajza
- 1 kašičica majčine dušice

- 300 g špageta
- parmezan i bosiljak po ukusu

Priprema:

U posudu izmrviti jednu krišku starog hleba, preliti toplim mlekom i sve dobro sjediniti. Ostaviti da odstoji 5 minuta ili dok hleb ne upije mleko. 
Dodati meso, jaje, beli luk, žalfiju, so, biber i smesiti ćufte. Ostaviti ih jedan sat u frižideru. 
U dubokom tiganju zagrejati ulje i ispržiti ćufte.
U to ulje dodati još jednu do dve kašike ulja, iseckani crni i beli luk i kratko propržiti. Dodati paradajz pire i balzamiko i kuvati jedan minut. Dodati bujon, paradajz pelat, majčinu dušicu, so, biber i sve dobro promešati. U sos spustiti ćufte i krčkati 15-20 minuta ili dok se sos ne zgusne, a ćufte skuvaju.
U posoljenoj vodi skuvati špagete dok ne budu al dente. Procediti špagete i servirati uz sos i bosiljak i parmezan po želji.

italian pasta

Na kraju mogu reći da je ovo sigurno jedna od najukusnijih italijanskih pasti koje sam probala, što je ovaj recept učinilo jednim od mojih omiljenih.

Volite li i vi italijansku kuhinju? Da li volite da isprobavate recepte poznatih kuvara?

5 comments:

  1. Pa dobro, ne možeš mi to uraditi, ja sam htjela na neku vrstu laganije ishrane. Volim ćufte,volim tjesteninu, jedva čekam da mamu pošaljem u kuhinju :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. I ja obozavam italijansku kuhinju koja mozda zbog testa i nije za svaki dan, ali jednom nedeljno, umereno, ne moze da skodi. :)

      Delete
  2. njami njami :D
    meni je skoro sva talijanska hrana na spisku zabranjene - previše tijesta ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste da ima dosta testa, ali opet jednom nedeljno treba dozvoliti sebi i ovako nešto. Meni testenina i nije toliki problem koliko slatkiši i mamina peciva. :D

      Delete
  3. Savršene ćufte a na fotografijima bi Vam pozavidele i food blogerke .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...