Saturday 9 August 2014

Korisni saveti za početnike na Bloggeru

Neplanirano, pre putopisa iz Rima, uskače jedan malo drugačiji post. Naime, u poslednje vreme na grupi Balkanske Beauty Zajednice evidentno je da dobijamo sve više novih blogera. Koleginica Pixie je objavila koristan članak sa svim neophodnim savetima za "novajlije", pa me je njen tekst kao i brojna pitanja na grupi ovih dana, podstakao da u jednom postu objedinim sve na početku bitne stavke tehničke prirode.
U ovom postu ću se potruditi da pokrijem ono što je najbitnije znati u Bloggeru na samom početku, a što bih volela da sam, kada sam i sama počinjala sa blogovanjem, mogla naći objedinjeno u istom postu.

Dakle, kada ste rešili problem odabira naziva bloga i platforme na kojoj će te ga voditi (i odlučili se za Blogger), šta sada uraditi? Kako podesiti izgled bloga na nešto pristojno za početak i ugodno za oko posmatrača? Ako su baš ovo pitanja koja vas muče, nastavite sa čitanjem teksta.

*Podrazumevani jezik u mom Bloggeru je srpski tako da će svi nazivi u daljem tekstu biti na srpskom.


1. Upoznajte se najpre sa okruženjem u Bloggeru



Najvažnije stavke nalaze se sa leve strane. Dugme za novi post, zatim stavka Postovi gde možete pogledati, editovati, videti broj komentara i pregleda na do sada objavljenim postovima. Najbitnije kategorije za rad su: Stranice, Statistika, Izgled, Šablon i Podešavanja i o svakoj će biti reči u daljem tekstu. Takođe na početnoj stranici imate neku mini statistiku sa ovim grafikom o broju poseta i podacima o broju komentara, prikazu stranice i sl. koji se nalaze u narandžastom pravougaoniku sa strane.

2. Stranice



Stranice kreirate apsolutno isto kao i svaki post. Stranice su bitne ako želite recimo da postavite ispod samog naslova bloga kartice za razvrstavanje postova po kategorijama i kontakt, što ćemo videti kasnije. Neke od najčešćih kartica su kontakt (gde ćete reći čitaocima na koji način vas mogu kontaktirati) i o meni (deo gde ćete se predstaviti). Naravno, možete kreirati koliko god stranica vam je potrebno. Ukoliko želite da postove razvrstate prema kategorijama na kraticama (kozmetika, hrana, slike...), jedan način da to uradite je da kreirate za svaku kategoriju posebnu stranicu. Na svakoj stranici postavite po sliku i linkove vaših postova. Redovno ažurirajte ovaj deo. Drugi način je da kada u Izgledu dodate gadžet Stranice iskoristite opciju za dodavanje spoljnog linka i tu prekopirate link određene labele koju koristite za tu vrstu postova (kozmetika, hrana, moda...).

Dodatak: Ukoliko želite, u opcijama sa desne strane možete onemogućiti komentare čitalaca na određenoj stranici.

3. Šablon


Ovo je pored Izgleda najvažnija kartica za sređivanje vizuelnog izgleda bloga. Kada kliknete, otvara vam se deo gde možete izabrati da li želite da editujete šablon na jednostavan, vizuelan način preko bloggera, ili želite da vaše promene pravite u html-u. Ukoliko baratate sa html, css i javom onda je ovo odličan izbor. Veliki broj tutorijala za Blogger, o tome kako izmeniti određene stvari u html-u, može se naći na internetu. Ipak, ako ste totalni početnik bez programerskog predznanja, izaberite prvu opciju, Prilagodi.

Važan savet: Svaki put pre bilo kakvih izmena šablona, napravite rezervnu kopiju prethodne!
Kopiju pravite klikom na označeni deo na slici ispod, a zatim sledite uputsvo. Takođe, klikom na označeno dugme otvara vam se mogućnost i da ubacite gotov šablon u html-u što upravo radite u slučaju da niste zadovoljni promenama i da želite da vratite prethodno sačuvanu staru kopiju.


Klikom na deo Prilagodi, otvara se prozor koji vam nudi sledeće mogućnosti:

1. Šabloni
Ovde možete da izaberete neki od Bloggerovih standardnih šablona. 

2. Pozadina
Ukoliko želite da promenite kombinaciju boja i kreirate sopstvenu, to možete uraditi u delu Pozadina

3. Podešavanje širina
Jako bitna stavka, barem meni, jeste upravo širina samog dela gde vam izlazi tekst kao i bočne trake. Ukoliko je širina bloga premala nećete biti u mogućnosti da postavite u postovima veće slike, a nema ničeg odbojnijeg za čitaoce nego kada su slike premale i kada se predmeti na njima ne vide dovoljno jasno. Imajte to u vidu, a zatim prema sopstvenim preferencijama podesite odgovarajuću širinu. Da biste postavljali very large slike (takve ja koristim na blogu), širina bloga mora biti nešto preko 1000 piksela. Širinu bočne trake podesite na osnovu toga, neki optimum za prethodnu širinu je oko 300 piksela. Budite strpljivi i isprobajte više varijanti dok ne pronađete zadovoljavajuću.

4. Izgled
Ovde možete podesiti raspored bočnih traka i izgled podnožja.

5. Napredno
Za sva ostala podešavanja koristite ovu poslednju sekciju. Ovde možete podesiti fontove za razne delove bloga, veličinu slova, njihovu boju... Vodite računa da koristite neki od čitljivih fontova, da veličina bude odgovarajuća, da koristite tamna slova na svetloj podlozi i obrnuto. Takođe, trudite se da blog, što se tiče teksta i natpisa na njemu, bude skladam. Držite se istog fonta i boja koje se lepo kombinuju zajedno kao i sa samom pozadinom.

*Poslednja opcija u delu napredno je dodaj CSS i ovde možete dodati eventualne izmene u obliku css koda. Time se neću baviti u ovom postu.


4. Izgled



Jako bitna kartica za dodavanje svih gadžeta. U ovom tekstu obradiću samo one najčešće korišćene i najpotrebnije.

1. Ikona omiljenog (Favicon)
Ovo je jedno od opcionih podešavanja koje ne koriste svi, ali veoma lepo i profesionalno deluje. Naime, to je ova sličica što se pojavljuje kada otvorite karticu u browseru (podrazumevana ikonica je Bloggerovo B). Pomoću nekog od programa u kojem manipulišete fotografijama (ja koristim Photoshop) možete kreirati sopstvenu ikonicu i zatim je otpremiti na blog. Bitno je da sličica bude kvadratna i da je manja od 100 kB! Kada otpremite sličicu, možda će trebati neko vreme (do par dana) dok vam se ta sličica zaista ne pojavi u browseru.

2.Navbar
Ovde možete podesiti izgled navbar-a ili ga ukloniti u potpunosti ukoliko ne volite ovo Bloggerovo obeležje. 

3.Header
Za lepši i jedinstveniji izgled umesto standardnog naziva možete koristiti sliku koju ste sami kreirali. Pri tome vodite računa da širina slike bude manja ili jednaka maksimalnoj širini bloga koju smo spominjali u prethodnom odeljku. Ukoliko se odlučite za sliku (na kojoj je naravno i natpis sa nazivom vašeg bloga), obavezno podesite opciju gde će se slika nalaziti na "umesto naslova i opisa".

4. Gadžet ispod header-a
Ovde je najbolje da postavite gadžet sa vašim stranicama kako biste dobili kartice ispod naslova i time učinili blog preglednijim. Idite na Dodaj gadžet->Osnove->Stranice, kliknite na mali plusić u desnom uglu. Kada vam se otvori novi prozor, štiklirajte sve stranice koje želite da vam se pojave među karticama. Sačuvajte promene i zatvorite taj prozorčić.

5. Gadžeti sa strane
U ovom delu najbitniji gadžeti su GFC, ikonice društvenih mreža, bloglovin, ostali načini na koji vas čitaoci mogu pratiti, arhiva postova i popularni postovi.

GFC (Google Friend Conect) je način na koji vas prijatelji koji poseduju Google ili Yahoo nalog mogu pratiti. Za mene kao čitaoca je ovo najvažnija stvar na nekom blogu. Veoma se razočaram kada mi se neki blog na Bloggeru dopadne, a nema GFC opciju, jer to znači da ću ređe videti obaveštenje o novim postovima sa tog bloga. Ovo dodajete tako što odete na Dodaj gadžet->Još gadžeta->Čitaoci.

Bloglovin je takođe sjajan način da čitaoci prate vaš rad. Gadžet za vaš profil na ovom sajtu dodajete tako što najpre izaberete jedan od widget-a koji nude ovde i zatim pratite navedene korake.

Gadžet za vašu facebook stranicu možete napraviti na ovom linku. Kada budete zadovoljni izgledom, kliknite na Get Code, izaberite treću opciju, tj. IFRAME, kopirajte kod. Na Bloggeru idete na Dodaj gadžet->Osnove->HTML/JavaScript, pejstujete tekst tu i sačuvate promene.

*Ukoliko nekog zanima kako da napravi sopstvene ikonice za društvene mreže (kao što je kod mene prvi gadžet sa desne strane) neka mi se obrati i objasniću mu ili napisati poseban post.

Popularne postove i Arhivu takođe požete naći na Dodaj gadžet->Osnove. Dodajete ih na isti način kao i prethodne. Primetiće te da postoji još gomila korisnih (i beskorisnih) gadžeta. Dodajte one koji vam se dopadaju i koji su funkcionalini, ali pazite da ne preterate sa njihovim brojem.


6. Blog Posts

Ovde možete podesiti broj postova koji će vam se prikazivati na jednoj stranici. Najbolje je da bude negde oko 4 do 6 postova, jer veći broj postova može usporiti učitavanje stranica.

Važan savet: Nakon svake izmene i dodatka gadžeta, sačuvajte novi raspored i pogledajte kako sve to izgleda na blogu!

5. Podešavanja


Između ostalog ovde se nalaze opcije u vezi sa komentarima. Možete podesiti ko može ostaviti komentar, kontrolisati komenatare, ukoliko želite, a još jedna veoma bitna stavka jeste odmah ispod kontrole, a to je Prikaz verifikacije reči. Ukoliko vam je ova stavka uključena, to može biti frustrirajuće za dosta čitalaca koji žele da vam ostave komentar, jer će svaki put morati da unose niz brojeva sa slike. Zato kod ove opcije označite Ne.


To je to što se tiče najbitnijih stavki za početnike na Bloggeru. Nadam se da vam ovaj post nije bio predugačak i da će biti od pomoći. Ukoliko nešto nisam lepo objasnila ili vas zanima neka stavka koju sam preskočila, slobodno mi ostavite pitanje u komentarima.
Takođe, napišite mi da li vam se dopadaju ovakvi postovi tehničke prirode, jer sam prilikom redizajniranja bloga dosta toga saznala, pa bih mogla napraviti par (kvazi) DIY postova o kreiranju sopstvenog dizajna i personalizaciji bloga. 

Da li vam je ovaj tekst bio koristan? Podelite ga sa vašim prijateljima koji koriste Blogger. :)

14 comments:

  1. Slažem se sa Marijom, hvala na pomoći. :)

    ReplyDelete
  2. Morala sam da pročitam post iako mi ne trebaju takve informacije, hahah...Super si sve napisala i objasnila :D Lidija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, znam taj osećaj, i ja čitam slične stvari čak i ako iako sam već upoznata sa tematikom. :D
      Trudila sam se da objasnim osnove, nadam se da nisam bila preopširna pritom. :)

      Delete
  3. Odličan post i ideja, voljela bih pročitati više ovakvih na našim blogovima, jer sam baš prije koji mjesec, kada sam konačno odlučila da se i ja oprobam u ovome, tražila više informacija o pokretanju bloga na blogovima koje sam već čitala i nisam našla skoro ništa.
    Sve što si navela je informativno i skraćuje mučenje s postavkama jednom novajliji. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopadaju ovakvi postovi. Informacija ima dosta na netu, ali na engleskom i treba čačkati malo, ali naravno nikad nije na odmet naći slične stvari i na domaćim blogovima. Kad pronađem vremena biće još sličnih postova vezanih za probleme na koje sam nailazila pri kreiranju dizajna. Možda nekom skratim muke oko kojih sam lupala glavu čitavo veče. :D

      Delete
  4. Nema na čemu. Ako nešto treba, a da mogu da pomognem, vrlo rado, uvek sam tu. :)

    ReplyDelete
  5. Pomoglo mi je :) iako sam većinu stvari znala, puno mi je pomoglo ovo za Facebook gadžetom, hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na cemu, drago mi je da je bilo od pomoci. :)

      Delete
  6. Odličan post draga! Žao mi je što nisam mogla pročitati takvo nešto kada sam počela pisati blog i mislim da će početnicima biti od velike koristi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Cilj je i bio da se sve sabere na jednom mestu za pocetnike i dragomije ako sam u tome uspela. :)

      Delete
  7. Odličan post! Ja polako ulazim u ove vode, i svaki koristan tekst je dobrodošao. Mnogo bi mi značio na samom startu, ali i sada je od velike koristi. Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na cemu. Drago mi je ako ti je ovaj tekst bio od koristi. I srecno sa blogovanjem. :)

      Delete
  8. Hvala za ovaj post, meni kao početniku je više nego koristan!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...