Tuesday 29 October 2013

Pyjama Party Manicure

Ovih dana u svemu pokušavam da pronađem neku inspiraciju za manikir. Prvi je bio onaj MM post sa macom, a danas je kao inspiracija poslužio dezen sa pidžame. Čim sam ga juče ugledala znala sam da ću savršeno moći da ga primenim i na noktima. Dizajn uopšte nije komplikovan. Prvo sam nanela dva sloja ovog plavog laka, a zatim napravila 7 tačkica u obliku cveta na palcu i prstenjaku. Ja sam oduševljena načinom na koji sam uspela da uklopim manikir uz pidžamu, tako da sam sada spremna za pidžama parti.

These days I'm trying to find inspiration for a manicure in things around me. The first such a post was MM post with black cat, and then pattern from my pyjamas inspired me. As soon as I saw this pattern I knew it would be great for a new manicure design. This design isn't complicated at all. First, I put two coats of blue nail polish, and then I made 7 dots to create flower on my thumb and ring finger nails. I'm thrilled with the way I managed to fit in manicure and pyjamas. So, I'm ready for pyjama party.






A evo i moje predivne pidžame.
This is my beautiful pyjamas. I'm really in love with it.


P.S. Odlučila sam da od sada pišem postove sa manikirima i na engleskom. Prošle nedelje sam krenula na kurs pripreme za TOEFL, tako da je ovo još jedan način da upotrebljavam engleski. Ne mogu da obećam da će svi postovi biti i na engleskom, ali potrudiću se.

P.S. I decided to write manicure posts in English, too. My TOEFL preparation course started last week, so this is another opportunity to practice my English. I can't promise that all posts will be in English, but I will try.

Lakovi koje sam koristila / Nail polishes I used:

Gabrini multivitamin 367
Gabrini multivitamin 314
Golden Rose with protein 242

Kako vam se čini ovaj manikir? U čemu vi pronalazite inspiraciju?
Do you like this manicure? Where do you find inspiration?

Sunday 27 October 2013

Matching Manicures - Halloween

Tema koja je još malo pa jednoglasno izabrana ove nedelje je Halloween. Iz prve nisam imala ideju šta ću uraditi sa svojim noktima. U principu na netu možete videti nekoliko primera koje svi uz manju ili veću modifikaciju koriste (candy corn, mumija, duh, kostur, Jack O Lantern, Frankeštaj,...). Meni se nijedan nije nešto naručito svideo zato što nije "nosiv" u svakodnevnim prilikama. S obzirom da volim mace i da mi je Sanelin manikir iz Halloween kolekcije bio mnogo simpatičan, odlučila sam se za ovaj motiv na svojim noktima. Dizajn koji ću vam prikazati u ovom postu je zapravo samo ponavljanje onoga što je jedna divna blogerka već osmislila, a delovalo je prilično jednostavno da bi čak i meni, pomalo neveštoj u crtanju po noktima, uspelo.
Sasvim sam zadovoljna kako mi je ispao ovonedeljni manikir, i zaista sam uživala crtajući ovu macu, osim... Da, postoji opet neka moja zamerka. Crni Essence lak koji sam nedavno kupila smrdi kao nijedan drugi. Inače imam prilično neosetljivo čulo mirisa (tako da nažalost većinu mirisa osim ako nisu jaki gotovo da i ne osećam), ali ovaj lak mi je toliko nepodnošljivo smrdljiv da nemam reči. Inače, volim jako Essence-ove lakove i nisam do sada osetila ovakav miris kao kod ovog. Da li je to zbog nekog sastojka neophodnog za crni pigment, da li je problem samo u ovom mom primerku, ili šta već, zaista ne znam, ali trebalo mi je par sati da izvetrim sobu posle toga.


Na prvoj slici prikazan je manikir bez šljokičastog završnog sloja. Meni se svidela i ova varijanta, pa sam rešila da je uslikam.
Na ostalim fotografijama, preko crnog laka nanet je i ovaj zlatno šljokičasti.






Lakovi koje sam koristila:

Essence Colour&Go - 144 Black is back
Golden Rose with protein 332
Golden Rose with protein 323
Golden Rose pretty color 159
Gabrini Nail art 12
Don Juan LK101

Možda sam vas malo udavila sa ovolikim slikama jednog manikira, ali nisam mogla da se odlučim samo za par. Za kraj, evo jedne malo drugačije fotografije, da razbijem monotoniju. 


Ovo je jedna od mojih maca, Tina. Ona je trenutno najveća maza i malo je porasla u odnosu na period kada je ova fotografija napravljena. Pošto je učestvovala u čitavom procesu izrade manikira (spavala je pored moje stolice), naravno da moram i nju da ubacim u ovaj post. :D

Kako vam se dopada moj ovonedeljni MM izbor? Koji je vaš omiljeni Halloween motiv za nail art? Volite li mace? :)

Postovi ostalih blogerki:

By Danijela
Kapljice sreće by Mala Boginja
Nails From Fairy Tale
Good morning, gorgeous!
Sanjin ŠminkeRaj
Nail crazy




Sunday 20 October 2013

Matching Manicures - Paris in my dream (Polka dots)

Ovoga puta tema su bile tufnice. Kako nisam imala dovoljno živaca da isprobavam tačkanje sa raznim stvarčicama po kući (jer pravu tačkalicu nemam), odlučila sam se za jednostavniju varijantu. Pre neki dan kod Kineza sam kupila samolepljive stikere i to baš sa tačkicama, tako da sam, kada je izglasana tema za ovu nedelju, odmah znala šta ću koristiti.
Kako su tačkice bile teget, srebrne i pink odlučila sam se za plavi i roze lak. Već znate, iz prošlonedeljnog MM posta, da nisam ljubitelj roze (pravo je čudo da dve nedelje zaredom koristim ovaj lak), tako da sam se potpuno prirodno odlučila da plava boja bude dominanta u ovom manikiru. Roze je došla samo na jedan nokat, na koji sam nalepila i stiker. Mislila sam da dodam malo ovih tačkica sa stikera i na ostale nokte, ali sam se na kraju sva izlepila, i nisam imala ni živaca ni vremena za dalja eksperimentisanja. Opet, ovakva jednostavna varijanta, s obzirom na vesele boje, mi se učinila sasvim dovoljno i prilično efektno, tako da je ostalo na ovome.






Sad malo objašnjenje zašto post nosi ovakav naslov i čemu toliko slika sa minijaturnom Ajfelovom kulom. Kao što ste već imali priliku da pročitate u mojim prvim postovima, obožavam Pariz. Mislim da ne postoji lepši grad na svetu i na sam pomen njegovog imena moje lice se ozari i počinje maštarenje i nostalgično uzdisanje: "Ah, taj Pariz".  Da, svi "simtomi" zaljubljenosti. :D
Elem, pre neko veče sam sanjala da šetam Parizom i ulazim u jednu pâtisserie, onako bebi roze-plavu, sve sa stolicama ispred i poslasticama koje mame iz izloga. Kupujem kutiju macarons poslastica (plavih i roze), krećem dalje u šetnju i tako stižem do avenije Champs Élysées. Poslastičarnica je bila nalik ovoj:


A ja sam se probudila sa mirisom Pariza i ukusom onih roze i plavih poslastica. Kada sam odabrala boje za ovaj manikir odmah sam se setila prodavnice i predivnih macarons iz sna. Pariz je zaista raznobojan, ali ja ga vidim kao nežno plavog uz dodatak ove bebi roze koja savršeno oslikava njegov stil, živahnost i toplinu.
Kako je na kraju ispalo da je ovaj post posvećen Parizu, za kraj, evo i jedne divne šansone o ovom gradu.


Kako vam se dopada moj ovonedeljni manikir? Na šta vas asociraju ove boje?

Lakovi koje sam koristila:

Gabrini 385
Gabrini N12
Stikeri kupljeni kod Kineza

Thursday 17 October 2013

Colorful Nails for Rainy Days

Kako ovih dana nemam puno vremena za neke inovativnije postove i pisanje dužih tekstova, odlučila sam da vam pokažem moj manikir od prošle nedelje. Boje su vedre, baš pravi kontrast ovom sumornom vremenu i kiši.


Manikir nije nikakva mudrost i vrlo je sličan onom iz MM posta od prošle nedelje. Na nokte sam prvo nanela ljubičasti lak, a posle pomoću tanje četkice za nail art iscrtala ove trougliće i ispunila ih lakom druge boje. Jako mi se sviđa takav dizajn i sigurno ću ga isprobati i sa nekim drugim bojama sledeći put. Ovoga puta opredelila sam se za tri laka iz moje skromne Essence kolekcije, a ovo su upravo neke od mojih omiljenijih boja.

Kako vam se dopada ova kombinacija boja i sam dizajn? Koje boje biste vi odabrale?



Lakovi koje sam koristila:

Essence Color & Go - 133 Oh my glitter!
Essence Color & Go - 146 That's what I mint!
Essence Color & Go - 147 Miss Universe

Sunday 13 October 2013

Matching Manicures - Breast Cancer Awareness Month

Kao što sam naslov kaže, tema za ovu nedelju bila je u skladu sa činjenicom da je oktobar mesec posvećen borbi protiv raka dojke.


To je naravno značilo da je osnovna boja roze. Ova boja je jedna od mojih najneomiljenijih. Retko nosim garderobu ove boje, možda samo baš poneka nijansa za leto može da prođe moju selekciju. :D
Zbog toga sam na početku mislila da propustim ovu nedelju, jer nisam imala dovoljno vremena da eksperimentišem, uslikam nokte, i odmah skinem lak. Tokom nedelje nosila sam jednu, za moj garderober i stil, prikladniju varijantu, koju ću vam pokazati u nekom od narednih postova.
Onda je konačno došao vikend, i pošto sam zaista želela da podržim ovu temu i barem na ovaj način dam svoj doprinos, rešila sam da ipak pokušam. Odlučila sam se ipak za varijantu sa što je moguće manje roze i tako sam došla do ove kombinacije sa belom kao osnovnom i roze i sivom kao detaljima.


Prvo da kažem da više nikada, ali apsolutno nikada neću kupovati Golden Rose jednobojne lakove, a zasigurno ne beli. Iako je lak nedavno kupljen i upotrebljen samo jedanput, sav se zgusnuo i razvlačio kao žvaka. Prvi sloj sam na jednu ruku još kako tako nanela, a onda su počele prave muke. Razređivanje laka acetonom nekoliko puta i ponovno zgušnjavanje. Trista puta sam na nekim noktima skidala i nanosila oba sloja iz početka. Ovaj lak me više podseća na one korektore za hemijske i penkala, nego na lak. 
GR ima dobrih stvari kao što su kolekcije Holiday, Impression i ostale koje ću sigurno koristiti, ali su im obični lakovi, barem meni, jedni od najgorih.
Nakon višečasovnog nerviranja stigla sam do roze sloja, koji je ok prošao. Oblik sam definisala prvo tankom nail art četkicom, a zatim ostatak ovog trouglića ispunila običnom četkicom od laka. Za sivi sloj je bilo slično. Četkicom sam iscrtala ove spoljne linije, između roze i bele, a zatim i mali trougao preko roze laka. Nadlak nisam nanosila, jer mi nije bio neophodan, a već sam imala dovoljno slojeva na noktima.
Čitavu kombinaciju sam požurila da uslikam i sva sreća da sam to odmah učinila, jer je posle pranja kose moj trud bio uništen. Ne znam da li zbog tople vode ili čega, iako su slojevi delovali sasvim suvo nakon par sati sušenja, tokom pranja, potpuno se "deformisao" i poceo je nekako da se lepi i razvlači. A da ne govorim o tome da mi se beli lak već izgulio, što je još jedan veliki minus za GR.

Na slikama možete pogledati kako je sve izgledalo dok je trajalo. :)
Izvinjavam se za malo poduži tekst, ali jednostavno sam morala svoje nezadovoljstvo ovim lakom da podelim sa ostalima.
Kako vam se dopada moj manikir? Da li ste i vi imali ovakva neprijatna iskustva sa nekim lakom/markom?



Lakovi koje sam koristila:
Golden Rose 242 (beli)
Gabrini 385 (roze)
Sephora 53 - Meet the one (sivi)

Evo i postova ostalih devojaka:

Good morning, gorgeous!
nina's nails
Kapljice sreće by Mala Boginja
Sanjin ŠminkeRaj
A little make up obsessed
Head in the clouds
Pudrijerica
Fantazija
World Of Happy Nails
Sasvim obična devojka
Lickanje
Petite Cherie
Nail crazy
So Shpeksyy
Noisette corner
T's World of Colors
Nails From Fairy Tale

Wednesday 9 October 2013

159 godina od rođenja Mihajla Pupina

"Listajući" online novine danas sam došla do podatka da su na današnji dan, 9. oktobra, rođeni i Mihajlo Pupin i Ivo Andrić. Kako volim razne brojke i statistike, otišla sam na vikipediju da "proverim" kome je danas još rođendan. I tako sam došla do podatka da je na današnji dan rođeno 5 Nobelovaca (uključujući i Andrića). To je mala zanimljivost i zaista zadivljujuća brojka, no, da se vratim na osnovnu temu ovog posta.

Pošto se danas obeležava 159 godina od rođenja Mihajla Pupina, u to ime, rešila sam da čitav post posvetim ovom naučniku.


Postoji mnogo obrazovanih ljudi, naučnika i umetnika kojima se divim i koji su mi uzor. Volim da čitam biografije svih onih matematičara, fizičara, inženjera čija imena nose teoreme, funkcije, merne jedinice, patenti... Šredingerova jednačina, Faradejev zakon, Ojlerova formula, Maksvelove jednačine, Dirakova funkcija, Tesla (kao jedinica za magnetnu indukciju), Lagranžova teorema, Pupinovi kalemovi... To su nazivi od kojih me većina prati kroz skoro sve predmete na fakultetu. To su ljudi o kojima volim da čitam. Ne o političarima, starletama, propalim biznismenima i ostalima o kojima nas mediji neprestano izveštavaju. Ne zanima me šta je ko uradio u Farmi, ko je koga izvređao u skupštini i sl. Želim da čujem priče o ljudima koji su bili ispred svog vremena, koji su pomerali granice, imali jasan cilj, davali sve od sebe zarad boljitka koji su njihovi izumi dali čovečanstvu. A verujem da isto žele i drugi koji poštuju pravi sistem vrednosti, koji kulturu i obrazovanje cene više od medijske popularnosti i novca.
Zato želim da bar na ovaj način, barem kod ljudi koji ovo čitaju, skrenem pažnju na to kakav se naučnik i pronalazač rodio u Srbiji i koliko je ustvari bio cenjen u svetu iako je kod nas gotovo zaboravljen. Ovo je tekst koji sam lično napisala pre više od godinu dana za Wannabe magazine i preuzela sam ga odatle.

Mihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1854. godine u Idvoru, tada u Austrougarskoj. Otac Konstantin i majka Olimpijada, oboje zemljoradnici, imali su desetoro dece, pet sinova i pet kćeri. Majka je imala veliki uticaj na Pupina. Iako je bila nepismena, prepoznala je značaj obrazovanja i usmeravala svog sina ka nauci. Njene reči koje su ga celog života podsticale u napretku i nauci navodi u autobiografskom delu:

“Dete moje, ako želiš da pođeš u svet o kome si toliko slušao na našim poselima, moraš imati još jedan par očiju – oči za čitanje i pisanje. U svetu ima mnogo čega o čemu ne možeš saznati ako ne umeš da čitaš i pišeš. Znanje, to su zlatne lestvice preko kojih se ide u nebesa, znanje je svetlost koja osvetljava naš put kroz život i vodi nas u život budućnosti pun večne slave.”

Školovanje je započeo u rodnom mestu da bi srednju školu upisao u Pančevu. Već tada se zainteresovao za prirodne nauke i istakao kao odličan učenik. Zbog aktivnosti u pokretu “Omladine srpske”, koja je u to vreme imala sukobe sa nemačkom policijom, morao je da napusti Pančevo. Crkvena opština je odlučila da mu pomogne i finansira nastavak školovanja u Pragu. Tamo je završio šesti razred i prvi semestar sedmog. Posle očeve smrti odlučio je da zbog teške materijalne situacije ode u Ameriku. Stoga je 12. marta 1874. godine parobrodom “Vestfalija” (Westfalen) krenuo za američkim snom.

U Njujork je stigao sa svega pet centi u džepu koje je odmah potrošio na pitu od šljiva. O dolasku zapisao je sledeće:

“Za mladog doseljenika i nije nesreća da se ovde iskrca bez prebijene pare u džepu; za mladog čoveka uopšte nije nesreća biti bez novca ako se odlučio da sam sebi krči put ka samostalnom životu, pod uslovom da u sebi ima dovoljno snage da savlada sve teškoće sa kojima će se sukobiti.”


Pupin je svakako imao snage jer ga je, pre nego što je otpočeo uspešnu naučnu karijeru, čekao mukotrpan rad. Obavljao je teške fizičke poslove i na taj način obezbeđivao pare za život. Uporedo je učio engleski i pohađao večernju školu, a kada se zainteresovao za univerzitet “Kolumbija” morao je da savlada i latinski i grčki kako bi položio prijemni. Na ovaj prestižni univerzitet upisao se 1879. godine i bio je oslobođen plaćanja školarine. Na kraju prve godine dobio je dve novčane nagrade zbog izuzetnog uspeha iz matematike i grčkog jezika. Za vreme školovanja izdržavao se radeći teške fizičke poslove i držeći časove svojim kolegama. Studije je završio 1883. godine sa izuzetnim uspehom iz matematike i fizike. Zajedno sa diplomom dobio je i američko državljanstvo. Profesorski savet mu je odobrio stipendiju za dalje studije na evropskim univerzitetima uz obavezu da se, po završetku, vrati na Kolumbiju.

Posle devet godina Pupin je prvi put posetio rodni Idvor. Majka ga je ponovo podstakla da nastavi ka svom cilju i da ga velike stvari tek čekaju na Kembridžu gde se uputio na nastavak studija.

Na Kembridžu je počeo da izučava eksperimentalnu fiziku. Proučavanje ove oblasti 1885. godine nastavio je na Univerzitetu u Berlinu kod profesora Hermana fon Helmholca (Hermann von Helmholtz). Takođe je posećivao i predavanja čuvenog profesora Kirhofa (Gustav Kirchhoff) i počeo izradu svoje doktorske disertacije na temu “Osmotski pritisak i njegov odnos prema slobodnoj energiji”.

U Londonu se venčao sa sestrom druga sa Kolumbije, Sarom Katarinom Džekson (Sarah Catharine Jackson), i sledeće četiri decenije je proveo u Americi kao profesor teorijske i eksperimentalne fizike, elektrotehnike, fizičke hemije i telekomunikacija. Položaj profesora elektrotehnike usmerio ga je ka proučavanju elektromagnetskih fenomena. Oscilacije, pojava rezonancije i talasi, kao proces prenošenja oscilacija, opčinjavali su ga od detinjstva. Zbog toga je veliki broj njegovih radova posvećen upravo proučavanju električne rezonancije.

Rendgen (Wilhelm Röntgen) je 1895, godine objavio otkriće iks-zraka, za šta se Pupin veoma zainteresovao. Odmah je napravio snimke šake jednog pacijenta zahvaljujući kojima su mu lekari uspešno izvadili sačmu iz ruke. To je bio prvi slučaj primene rendgenskih zraka u medicini. Međutim, Pupin se nije zadovoljio time. Nastavio je da osmišljava način kako da skrati vreme rendgenskog snimanja. Između objekta koji se snima i fotografske ploče postavio je fluorescentni ekran i tako skratio vreme ekspozicije sa jednog sata na svega nekoliko sekundi. Ovaj metod se još uvek primenjuje. Potvrdio je i postojanje sekundarnih rendgenskih zraka.

I pored Pupinove svestranosti, oblasti koje su ga najviše privlačile bile su telegrafija i telefonija. Njegov najznačajniji pronalazak je poznat kao Pupinova teorija. U njoj je izneo način za rešavanje problema povećanja dometa prostiranja telefonskih struja. Ovim otkrićem omogućeno je uklanjanje štetnog dejstva kapacitivnosti voda što je ranije predstavljalo glavnu smetnju za prenos signala na veće razdaljine i ispoljavalo se pojavom šuma. Pupin je ovaj problem rešio postavljanjem induktivnih kalemova na tačno određenim rastojanjima duž voda. Kako je dobro vladao i matematičkim aparatom, sve proračune obavio je sam. Krenuo je od matematičkog Lagranžovog (Lagrange) rešenja za vibracije zategnute žice da bi uspeo da razradi novu teoriju prenosa oscilacija kroz žicu sa raspoređenim masama. Čitav izum zasniva se na ideji da se otpornost niskofrekventnih vodova može smanjiti povećanjem induktivnosti. Kalemovi su vršili ovu kompenzaciju, a projektovani su tako da uneta induktivnost odgovara akumuliranoj kapacitivnosti voda. Pupin je proračunao da bi kalemove tačno određene induktivnosti trebalo postavljati na svakih 1,000 do 1,700 m voda. Ovi kalemovi su u njegovu čast nazvani Pupinovi kalemovi, a sam proces prenosa signala naziva se pupinizacija.


Upravo ovaj patent doneo mu je svetsku slavu i bogatstvo. Telefonske kompanije kao što su Bell Siemens otkupile su pravo na korišćenje Pupinovih kalemova. Zahvaljujući Pupinovim pronalascima danas funkcioniše međugradski i međunarodni telefonski saobraćaj, a njegovi kalemovi su našli primenu i u mobilnim radio-antenama.


Posle ovog otkrića mnoge svetske akademije nauka izabrale su ga za redovnog ili dopisnog člana, a univerziteti su mu dodelili počasne doktorate nauka.

Pupin je učestvovao i u američkom državnom savetu za istraživanja tokom Prvog svetskog rata. Radio je na projektima otkrivanja podmornica i uspostavljanja telekomukacije između aviona. Za ovaj rad primio je posebnu zahvalnost američkog predsednika Hardinga (Warren G. Harding).

Mihajlo Pupin nije bio samo izvrstan naučnik i pronalazač već je bio uspešan i na društvenom planu. Razvijao je brojna poznanstva i veze. Kraljevina Srbija ga je 1912. godine proglasila za počasnog konzula u Americi, a na poziv Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca boravio je dva meseca u Parizu u vreme pregovora o miru 1919. godine. Zahvaljujući svom poznanstvu sa američkim predsednikom Vilsonom (Thomas Woodrow Wilson), doprineo je određivanju granica Kraljevine SHS i nepriznavanju Londonskog ugovora potpisanog između saveznika i Italije.

Oprobao se i u ulozi pisca objavivši autobiografski roman “Sa pašnjaka do naučenjaka” za koji je 1924. godine dobio Pulicerovu nagradu.

Pupin je iza sebe ostavio i brojne zadužbine kao što je fond posvećen majci Olimpijadi, fondovi za školovanje omladine u njegovoj domovini, kao i organizacije koje su za cilj imale okupljanje Srba u dijaspori.

Umro je 12. marta 1935. godine u Njujorku i sahranjen je na groblju Vudlon u Bronksu.

Sunday 6 October 2013

My weekly favorites (Sep 30- Oct 6)

Ova nedelja mi je jako brzo prošla, a da se gotovo ništa nije desilo. Veći deo sam bila bolesna, i još uvek sam, tako da uživam u kući uz čajeve, muziku i kvantnu elektroniku.

Knjiga

Danas mi je mama kupila Novakovu knjigu koja se pojavila i na kioscima, tako da je to nešto što sada pokušavam da čitam uz sve ove fakultetske udžbenike. Inače sam veliki ljubitelj tenisa, pa me baš zanima sadržaj ove knjige i kako je ishrana uticala na Novakovu karijeru.
Pored toga, jedino što čitam je stručna literatura, i tako će najverovatnije biti do daljnjeg. Inače nisam tip ljudi koji vole da uče u tišini, već je za mene idealno vežbati zadatke uz muziku ili učiti izvođenja uz prenose teniskih mečeva. To sam imala priliku da radim ove nedelje, a s obzirom da od sutra počinje teniski turnir u Šangaju, verujem da će se ovaj period produžiti. :D



Muzika

Slučajno sam ponovo došla do pesme "Those were the days" koju sam, obuđena sam, više puta već čula ranije. Jako mi se dopada melodija i tekst, tako da je to nešto što trenutno najviše slušam.


Film

Iako sam dosta vremena provela kod kuće nisam baš nešto gledala filmove ove nedelje, pa ću večeras verovatno ponovo odgledati film "Ljubav u Barseloni" koji se prikazuje na televiziji. Ovaj film sam već gledala par puta, nije mi među najomiljenijima, ali ga volim jer je radnja smeštena u predivnoj Barseloni. Međutim, i dalje sam mišljenja da je "Ponoć u Parizu" mnogo bolje ostvarenje Vudija Alena nego gorepomenuti film.


Detalji

Može li se čaj nazvati nekim lifystile detaljem? Ako da, onda mi je svakako čaj najbolji prijatelj ove nedelje. Uopšte, obožavam čajeve i ne pijem ih samo kad sam bolesna, ali sada imam svakako razlog više.


Ako treba izabrati neki "pravi" modni detalj, onda su to udobne zimske patofne. Zima još nije stigla, ali sam ja svoj par već izvadila. :D


Fotografija 

DeviantART je sajt na kojem možete pronaći predivne fotografije i svakodnevno mi služi kao inspiracija. Ovo je fotografija na koju sam još ranije naišla, ali zaista je predivna pa moram da je podelim i sa vama.
Na fotografiji je Karlov most u Pragu.


Šta je vama obeležilo ovu nedelju? :)

Matching Manicures - Gradient & Glitter

Evo i mene konačno sa ovonedeljnim manikirom. Ostale MM blogerke su bile vrednije sa objavom posta, ali glavni "krivac" za moje kasnjenje je tenisko finale u Pekingu. Odgledala sam meč, Nole je pobedio Rafu, pa sad mogu na miru da napišem ovaj post. :D

Dakle, ovonedeljna tema je bila gradient plus glitter. Gradient sam do sada probala samo jedanput i tad mi se nije činilo da je toliko teško, bila sam prilično zadovoljna rezultatom. Međutim kada sam sada posle godinu dana probala da ponovim to nikako nisam uspevala. Čitav četvrtak sam isprobavala različite kombinacije, od kojih nijedna nije uspela, pa sam se na kraju odlučila za lak iz Holiday kolekcije koji sam nedavno kupila i varijantu da samo pobacam sljokice. :D
Zamisao da najvise sljokica postavim na vrhu nokta, a onda da ih kao u nekom gradientu imasto manje je delimočno uspela. Moram priznati da mi se prvi put sada desilo da bolje uradim manikir na desnoj ruci nego levoj. Slike prvog manikira za obe ruke su ispod, pa možete i sami da prosudite koja bolje izgleda.
Kombinacija boja je možda malo "jaka" za svaki dan, ali sjajno mi se slaže uz sivu garderobu tako da sam je zadržala na noktima i nakon slikanja. Uz to podseća me pomalo na neku Ice princess, zimu, led, umetničko klizanje (koje jako volim da gledam), tako da mi se vremenom ipak svidela ova kombinacija.




Lakovi koje sam koristila za ovaj manikir:

Gabrini 367 kojeg sam se setila zahvaljujući Lendoxijinom postu
Golden Rose - Holiday 55
Golden Rose 201
sljokice kupljene kod Kineza

Četvrtak definitivno nije bio dan za gradient pa sam odlučila da pokušam ponovo sutradan. Kako mi je bilo žao da skidam prethodnu "kreaciju" namolila sam mamu da isprobam na njenim noktima. :D
Ovoga puta bilo je bolje, mada kao sto se vidi, na kažiprstu sam malo preterala sa plavom, ali sam se posle uhodala. Ovde nisam baš koristila prave škljokice, već samo lak iz Impression kolekcije.



Lakovi koje sam koristila:

Gabrini 367
Classics 213
Golden Rose - Impression 03
Golden Rose 201

Usput sam slučajno našla sna kompu slike od tog mog prvog gradient pokušaja od prošle godine. Kako su i u ovoj kombinaciji delimično zastupljene šljokice rešila sam da postavim i te slike.



Lakovi koje sam koristila:

Gabrini 348
Rapsodi 26
Gabrini 300
šljokice u obliku srca kupljene kod Kineza

Koja vam se od ove tri kombinacije najviše dopada?


Evo i manikira ostalih devojaka:

Lickanje

Saturday 5 October 2013

Višegrad, Trebinje, Dubrovnik

Post o putovanju koji sam obecala početkom nedelje stiže tek danas, jer sam se razbolela pa me prosto mrzi da išta radim zbog čega i pišem ovaj post već par dana.
Prošli petak, subotu i nedelju sam provela u Višegradu, Trebinju i Dubrovniku. Dosta sam fotkala pa sam rešila da sa vama podelim slike prelepih predela i još lepšeg vremena (za razliku od ove odvratne kiše koja je danima padala u Beogradu). Pa da krenemo redom.

Višegrad

Naravno, prva stvar koja se primeti kada stignete u ovaj grad je na Drini ćuprija. Most baš onakav kako ga je Ivo Andrić ovekovečio u svom najboljem književnom delu. Ovo remek delo tadašnje arhitekture podignuto je u periodu od 1571. do 1577. godine. Ono je zadužbina velikog vezira Mehmeda-paše Sokolovića, poreklom iz ovog mesta koji je odveden u Otomansku imperiju tokom danka u krvi.
Mislim da je svaki dalji opis suvišan i da slike kao i Andrićevi citati govore dovoljno o ovoj građevini.


Život je neshvatljivo čudo, jer se neprekidno troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto, kao na Drini ćuprija.


Kapija je najvažnija tačka na mostu, isto kao što je most najvažniji deo varoši, ili kako je jedan turski putnik, koga su Višegrađani lepo ugostili, napisao u svom putopisu, "njihova kapija je srce mosta koji je srce ove kasabe koja svakom mora da ostane u srcu".




Gde god krenem neku macu sretnem. A bilo je i guštera.





Trebinje

O Trebinju nisam znala mnogo pre ovog puta. Znala sam da je to grad koji se nalazi na samom jugu Hercegovine i naravno da je rodno mesto Jovana Dučića zbog čega i njegovo delo "Jutra sa Leotara" sadrži u nazivu ime ove planine. Tamo sam otkrila da je ovo zaista grad sunca i platana, kako ga nazivaju. Predivna mediteranska klima čini da su čak i jeseni u ovom delu veoma tople, sneg je prava retkost, a sa 260 sunčanih dana u godini Trebinje spada u najsunčanije gradove Balkana.

Penjući se uz brdo Crkvina stiže se do hercegovačke Gračanice, crkve koja je verna kopija manastira Gračanica. Crkva je sagrađena 2000. godine, u nju su iz Amerike preneti posmrtni ostaci Jovana Dučića i sahranjeni u kripti.


Sa brda Crkvina pruža se prelep pogled na čitav grad. Na slici ispod je Arslanagića most koji je izgradio Mehmed-paša Sokolović kao zadužbinu za svog sina koji je poginuo u borbi sa Mlečanima. Most je izgrađen 1574. godine. Ime je dobio po Arslan-agi koji je imao posede istočno od Trebinja i pravo da naplaćuje mostarinu preko ovog mosta na Trebišnjici.


Usput sam naišla na ovu Bubu koja mi je bila zanimljiva za fotografisanje.


Fotografija ispod je napravljena sa Kamenog mosta i na njoj su neke od zgrada Starog grada.


Subota, pijačni dan u Trebinju.


Čuveni hotel Platani, i njegova bašta gde se, čini se, sjatilo celo Trebinje na kaficu u ovo subotnje jutro.


Odmah pored gradskog parka nalazi se Saborni hram Svetog Preobraženja.


Naravno, morala sam da fotografišem i čuvenu Anđelkinu kapiju iako nisam ljubitelj ove serije. Ipak, odmah sam u glavi imala fotografiju koju ću moći da obradim vintage PS akcijama i da dobijem nešto ovako:



Dubrovnik

Boravak u Trebinju bio je sjajna prilika da posetim i Dubrovnik koji je zaista veoma blizu. Tako sam i ja konačno stigla do ovog lučkog grada o kojem sam toliko slušala kroz časove istorije i geografije.
Nismo imali previše vremena za obilazak, ali i ovako ne znam šta bih pre izdvojila. Šetnja Stradunom, obilazak Kulturno-istorijskog i Pomorskog muzeja, divna arhitektura, poslednji sladoled za ovu godinu, prodavci veoma ljubazni prema turistima...

Sporedne uličice sa stepenicama su mi se veoma dopale za fotografisanje.


Grad je vrvio od turista tako da sam jedva uspela da napravim par dobrih fotografija od te silne gužve.






Crkva Svetog Vlaha izgrađena je u 18. veku i posvećena svecu zaštitniku ovog grada.


Ispred ove crkve nalazi se i Orlandov stub. Izgrađen je u 15. veku i spada u najlepše Rolande Evrope.


Mala Onofrijeva fontana postavljena je 1446. godine posle izgradnje vodovoda 1438. godine. Napuljski arhitekta Onofrio je osim ove male fontane projektovao i veliku koja se nalazi u neposrednoj blizini vrata od Pile.


Još jednom predivni prolazi i stepenice koje sam morala da uslikam.


I za kraj fotografija napravljena iz pomalo čudne perspektive, kroz jedan od otvora u zidu kroz koji se pruža pogled na dubrovačku katedralu.


Pišući ovaj mini putopis, primetila sam da u koji god grad da odem i koliko god stvari da posetim i vidim, uvek na kraju sumirajući utiske kod kuće zaključim da nisam uspela da obiđem sve znamenitosti. Volela bih ponovo da odem u Dubrovnik i obiđem ono što ovoga puta nisam uspela.
Za mene su svakako putovanja jedna od najlepših stvari u životu i potpuno se slažem sa onim citatom:
"Svet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranu."

Da li vi volite da putujete? Koja vam je omiljena destinacija?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...